Fond Prof. dr Lazar Vrkatic

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta
Home Fondacija O fondaciji
O nama

Fondacija

El. pošta Štampa PDF

Fondacija “Prof. dr Lazar Vrkatić” osnovana je juna 2008. godine u Novom Sadu od strane porodice pokojnog profesora Lazara Vrkatića, s ciljem očuvanja uspomene na njegov pedagoški, naučni, intelektualni, humanitarni i društveno angažovani rad.

Tokom svog dvadesetogodišnjeg rada u oblasti visokoškolskog obrazovanja i istraživanja, profesor Vrkatić je davao veliki i nesebičan značaj negovanju, praćenju i pružanju šansi izuzetno nadarenim mladim studentima, te stoga fondacija dodeljuje tri vrste stipendija.

Prva grupa stipendija je usmerena ka maturantima, druga ka studentima “Fakulteta za pravne i poslovne studije”, a treća svršenim studentima filozofije sa područja Republike Srbije. Na ovaj način Fondacija želi da promoviše ideale profesora Vrkatića, a to su: vera u velike intelektualne i saznajne potencijale mladih ljudi kroz njihov naučni ili umetnički rad u redovnom školovanju i usavršavanju, bez obzira na njihovo trenutno ekonomsko okruženje, kao i podsticanje spoznaje i istraživanja na putu ka ličnom usavršavanju i postizanju društvenih i humanitarnih ciljeva.

Drugi cilj fondacije je da se promoviše naučni i intelektualni rad profesora Vrkatića putem elektronskog i štampanog izdavaštva, organizovanjem tribina, tematskih večeri, prikaza, kao i kroz učestvovanje i podržavanje naučnih i drugih skupova u oblastima stvaralaštva i interesovanja profesora Vrkatića, kao i njegovog društveno-humanističkog i javnog delovanja. Jedan od koraka u ostvarivanju ovog cilja je i objavljivanje njegovih sabranih dela u saizdavaštvu Fakulteta za pravne i poslovne studije i novosadske izdavačke kuće Meditteran Publishing u 2009. godini.

Nadamo se da će svi zainteresovani akteri prepoznati značaj rada ovog Fonda, te da će svojim intelektualnim i profesionalnim zalaginjima dati doprinos u izgradnji ove plemenite namere.

 

  

 

 

 

Posetilaca

Imamo 16 gostiju na mreži