Fond Prof. dr Lazar Vrkatic

  • Povećaj veličinu teksta
  • Podrazumevana veličina teksta
  • Smanji veličinu teksta
Home Izdavaštvo Drugi pišu
Drugi pišu

Konzervativizam i proizvodnja “Čudovišta društvenog života”

El. pošta Štampa PDF

Prof. dr Duško Radosavljević

(prikaz knjige Lazara Vrkatića „O konzervativnim političkim idejama“)

Konzervativizam i proizvodnja “Čudovišta društvenog života”


„Konzervativni nazor u državi ne vidi opštu volju,
jer se pojedinačna i zajednička volja ne posreduju kroz državu, nego joj samo služe.“
(L. Vrkatić)

Konzervativna ideja se u Srba tri puta nametnula kao dominantna politička opcija, i po tvrdnjama Lazara Vrkatića, sva tri puta dovela do nesagledivih posledica po društvo i državu, ali, i po šire državne sklopove u kojima je živeo srpski narod. Ovo je vrlo koncizna ocena koja se dobija nakon čitanja dela „O konzervativnim političkim idejama“ [1], objavljenog u ediciji Izabranih dela Lazara Vrkatića, kao zajedničkog izdavačkog poduhvata Mediteran publishinga i USEE-a iz Novog Sada.

Opširnije...
 

Slaba i na periferiji

El. pošta Štampa PDF

Prof. dr Miomir Jakšić

O knjizi Lazara Vrkatića "Pojam i biće srpske nacije"

Slaba i na periferiji


U knjizi "Pojam i biće srpske nacije" autorova analiza sledi dve važne teorije: prvo, teoriju svetskog sistema koja izvanjskim faktorima u odnosu na svaku pojedinu državu tumači njen društveni i ekonomski razvoj, i drugo, teoriju azijskog načina proizvodnje, koja ukazuje na unutrašnje pokretače i ograničenja razvoju. Prvo tumačenje je eksternalističko, a drugo internalističko.

U ravni svetskog sistema Balkan i Srbija su periferija, ne u svakodnevnom pežorativnom duhu, već u isprepletenosti šansi i ograničenja, podsticaja i kočnica, istorijskog nasleđa i položaja u svetskom sistemu. U ravni azijskog načina proizvodnje u prvi plan izbijaju konzervativizam, stacionarnost i partijarhalni život. I jedno i drugo autor uspešno objedinjuje u svojoj analizi, što mu omogućava da dođe do originalnih i jasnih zaključaka.

Opširnije...
 

Između patrijarhalnosti i modernosti

El. pošta Štampa PDF

Prof. dr Latinka Perović

O knjizi Lazara Vrkatića "Pojam i biće srpske nacije"

Između patrijarhalnosti i modernosti


Okretanje prošlosti, i to onoj koja realno nikad nije postojala; iluzija o vlastitoj izabranosti i u isto vreme žrtvi istorije; nulta tačka kao uvek polazna tačka razvoja - otvorili su pitanje o dovršenosti procesa konstituisanja srpskog naroda u modernu zajednicu, kao zajednicu svesti, a ne krvi

Knjiga „Pojam i biće srpske nacije", čiji je autor univerzitetski profesor Lazar Vrkatić, preporučila sam za objavljivanje, a zajedno sa akademikom Aleksandrom Firom i profesorom Miomirom Jakšićem predstavila javnosti. Ta dvostruka čast obavezivala me je ne samo na njeno pažljivo čitanje, nego i na procenjivanje njenog mesta i značaja u ovom vremenu kada srpski narod svodi istorijski bilans: dvesta godina od početka stvaranja moderne države i kraj Jugoslavije kao jedne od više država u kojoj je srpski narod živeo u protekla dva veka, i u kojoj njegova elita, takođe, nije našla zadovoljenje svojih težnji.

Opširnije...
  

 

 

 

Posetilaca

Imamo 22 gostiju na mreži